Kalafior w panierce curry - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kalafior w panierce curry

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 1 kg Kalafior

  • 6 Jajka

  • Sól, pieprz

  • 120 g Mąka

  • 200 g Bułka tarta

  • 30 g Przyprawa curry

  • 9 cl Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Pokrój kalafior na średnie różyczki, opłucz je, a następnie weź ściereczkę i wysusz.

  • 1kg Kalafior

Etap 2 /4

Przygotuj składniki na panierkę: w misce ubij jajko ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej miski wsyp mąkę, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą i przyprawę curry.

  • 6 Jajka
  • Sól, pieprz
  • 120g Mąka
  • 200g Bułka tarta
  • 30g Przyprawa curry

Etap 3 /4

Zanurz kalafiora w misce z jajkami, następnie w misce z mąką, potem ponownie w misce z jajkami, a na koniec w misce z bułką tartą. Przed zanurzeniem w kolejnej misce strząśnij z kalafiora nadmiar zawartości poprzedniej miski, aby zapobiec skapywaniu.

Etap 4 /4

Włóż tacę grillową do miski i połóż na niej połowę różyczek w panierce. Spryskaj olejem i ustaw tryb NUGGETSY, piecz przez 10 minut, a następnie powtórz kroki z drugą porcją. Jeśli korzystasz z urządzenia Easy Fry Oven & Grill 9in1, umieść kalafiora na obu tacach grillowych. Włóż tace na górną i środkową półkę Easy Fry Oven & Grill, a na dole umieść tacę ociekową. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb FRYTKI i piecz przez 20 minut. Po 10 minutach zmień półki z tacami grillowymi.

  • 9cl Oliwa z oliwek